Fiskalizacija – šta odabrati “kasu” ili program ?

Koji fiskalni uređaj odabrati ? Kasu ? Program ? Zabuna dolazi zbog pokušaja da se nova fiskalizacija ukalupi u stari pojam fiskalne kase. Odmah da se zna – ne postoji više plombiran uređaj koji niko ne sme da pipne, obezbeđen od spoljnih uticaja kao tenk. Stara fiskalna kasa je mrtva !!!

Tema ovog teksta su razlike, prednosti i mane svakog rešenja i to:

 • Fiskalizacija instalacijom programa na računar
 • Kupovina “fiskalne kase” (fiskalizacija kupovinom uredjaja sa programom)

Šta treba da znate ?

 1. Novi fiskalni uredjaj je računar. Može da liči na mobilni telefon sa dodatim štampačem, tablet, retro kasu sa tasterima, automat, tablet ili klasični računar…
 2. Predmet sertifikacije i odobravanja od strane Poreske uprave je program po kome uređaj (gore pomenuti računar) funkcioniše a ne hardver u koji je program učitan.

Fiskalni uredjaj mora da ima dva programa ESIR i LPFR. U koji su oni fizički hardver učitani, je manje bitno. ESIR je program u kome radi onaj koji izdaje fiskalne račune. LPFR je program koji fiskalizuje račun ako je server poreske uprave nedostupan. ESIR i LPFR mogu biti unutar iste ili različitih “kutija”. Oni, uz bezbednosni element, predstavljaju fiskalni uređaj.

ESIR i LPFR programi moraju biti odobreni od Poreske uprave. Spisak odobrenih elemenata (ESIR-a i LPFR-a) možete naći ovde: https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html?position=3

Pogledajte: Najpovoljnija eFiskalizacija – ABIT ESIR i LPFR

Kad ovo ovako razlučimo postaje jasnije da je razlika u pakovanju.

Program kao fiskalni uredjaj

U ovom slučaju ESIR i LPFR programi se distribuiraju kao i bilo koji drugi program ( na primer Word, Excel… ). Program se instalira na računar i omogućava mu da izdaje fiskalne račune.

Računar može biti običan kućni računar (stoni računar u različitim vrstama kućišta), laptop, all-in-one sa integrisanim monitorom… Na njega mogu biti priključeni različiti ulazni uređaji – bar kod skeneri, specijalizovane ili obične tastature, kamere, vage, čitači kartica, ekrani osetljivi na dodir…

Izbor monitora i štampača je takođe neograničen. Ovakav fiskalni uređaj može da štampa fiskalne račune na bilo kom štampaču, bilo kog proizvođača. Može se štampati čak i u pdf, slati račun na mail. Jednom rečju, mogu se koristiti sve napredne funkcije standardnog računara.

U slučaju potrebe ESIR se može povezati na LPFR sa drugog računara u mreži, Takođe, može koristiti koristiti i LPFR i štampač koji su ugrađeni u posebnom uređaju. Programi se mogu vrlo lako vezivati na informacioni sistem preduzeća i razmenjivati podatke. Mogućnosti povezivanja i prilagođavanja su skoro neograničene.

Namena:

 • svi sa preko 50 racuna dnevno. Preduzeća, preduzetnici svih veličina. Maloprodajni, zanatski, ugostiteljski objekti, uslužne delatnosti;
 • kancelarije, agencije, škole jezika, svi koji već koriste računar u svakodnevnom poslovanju a imaju potrebu za izdavanjem fiskalnih računa.

Tehničke prednosti ovakvog sistema su:

 • nenadmašna fleksibilnost i prilagodljivost;
 • standardne komponente – u slučaju otkaza svaki deo je lako zamenljiv. Ako na pr. otkaže štampač ili bar kod skener, servisira se ili menja samo on;
 • proširivost novim mogućnostima u slučaju potrebe. Uvek se može dodati novi ulazni ili izlazni uređaj (štampač, monitor, skener…) ako nije bio u sklopu prvobitne konfiguracije;
 • servis hardvera van garantnog roka mogu vršiti i lokalni serviseri koji nisu vezani za proizvođača;
 • mogućnost povezivanja više računara i prodavnica u jedinstven informacioni sistem;
 • lak backup podataka, kao i kod svakog računara.

ABIT 034 je proizvodjač sertifikovanog ESIR softvera Fiskalna kasa. Program je namenjen za korišćenje u maloprodajama, restoranima, kafićima, svim vrstma ugostiteljskih, uslužnih i zanatskih objekata.

Može se koristiti samostalno ili u okviru računarskog poslovnog programa BandD for Professionals BRAND™ koji pokriva sve potrebe poslovanja svih vrsta i veličina preduzeća i preduzetnika. Program koriste sve delatnosti – prodajne (veleprodaja, maloprodaja, komisiona prodaja…), proizvodne ili uslužne.

Fiskalna kasa – (program + uredjaj + štampač)

Ova varijanta je najpribližnija starom pojmu fiskalne kase. U istoj isporuci dobija se uredjaj sa štampačem i ESIR program. Većina ovakvih uređaja sadrži i LPFR program, ali ne svi. Uređaj je obično u obliku koji najviše podseća na mobilni telefon novije generacije sa pridodatim štampačem. Obično se dobija sa Android operativnim sistemom a ESIR i LPFR su programi pisani za taj sistem.

Način funkcionisanja je i najpriblizniji funkcionisanju mobilnog telefona, a štampači su obično povezani preko Bluetooth konekcije. Najčešće nemaju bar code scanner ili se u tu svrhu koristi kamera. Ovo ima velikih ograničenja u tačnosti i vremenu očitavanja. Neki modeli imaju i čitač bankarskih kartica unutar uređaja, mogućnost povezivanja na internet preko WiFi konekcije. Takodje, postoje i modeli zaključani na korišćenje samo mobilnog interneta preko GPRS konekcije vezane na jednog operatera. Ali, treba obratiti pažnju da je to što imate to. Mogućnosti proširivanja su minimalne.

Najveća mana ovih uređaja je obično nedovoljna robusnost. Ovo se naročito ogleda ako se javi potreba za intenzivnijom upotrebom. Štampači obično nemogu da prime rolne papira veće dužine. Touch screen ekrani imaju problem osetljivosti, naročito ako se koriste u radionicama gde postoji problem čistoće.

Osnovni opis funkcionisanja, kao i informacije ko po novom mora da ima fiskalni uredjaj, kao i zakonskim rokovima možete naći u našem prethodnom tekstu Šta donosi nova fiskalizacija 2022. godine? | ABIT 034

Namena:

 • korisnici sa do 50 računa dnevno
 • ulična i pijačna prodaja
 • uslužne delatnosti i zanatlije sa malim brojem usluga

Tehničke prednosti ovakvog sistema su:

 • Kompaktnost uređaja / mali gabariti
 • Kupovina na jednom mestu i isporuka odjednom (uglavnom brzom poštom)

Ograničenja:

 • Ne mogu se proširiti povezivanjem dodatnih uređaja (bar code scanner, vage, dodatne tastature…)
 • U slučaju otkaza ili problema ceo uređaj se šalje na servis
 • Servis može da radi samo serviser proizvođača čak i van garantnog roka

Da bi ste pravovremeno bili obavešteni o bitnim novostima vezanim za poslovanje koje objavljujemo na našem blogu, lajkujte našu stranicu na Facebook-u: https://www.facebook.com/ProgramiZaKinjigovodstvo

Pročitajte još: eFiskalizacija – Novi ESIR modul Fiskalna kasa V3.00

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *