Prevara sa platnim i kreditnim karticama ?

Pri pomenu prevare u kojoj su uključeni elektronski uredjaji i sredstva plaćanja većinom pomislimo na holiuvudsku sliku svemoćnog hakera – čudaka koji kuckajući neke tajne samo njima znane kodove upada u vrhunski zaštićene sisteme. Ali, da li je to baš tako ?

Odmah da kažemo – nema potrebe da zazirete od upotrebe novih tehnologija. Ozbiljni informacioni sistemi uvek uzimaju u obzir mogućnost da budu zloupotrebljeni ili napadnuti na različite načine. Tehničkoj zaštiti ovakvih sistema poklanja se velika pažnja. Pronalaženje rupa u ovakvim sistemima je vrlo malo verovatno. Zato se većina prevara oslanja na najslabiju kariku – čoveka.

Jedna od najuspešnijih prevara koja uključuje kreditne kartice odigrala se u Velikoj Britaniji početkom osamdesetih godina prošlog veka. Koliko je ona bila uspešna govori i to da počinioci nikada nisu pronadjeni. U petak, kratko posle zatvaranja poslovnice banke oko 16h, nepoznati počinioci su krenuli u akciju. Pored bankomata banke su ostavili uredjaj na stalku koji je ličio na bankomat, a preko ekrana originalnog bankomata nalepili papir sa porukom. Na poruci je pisalo da se banka izvinjava svojim korisnicima zbog kvara bankomata. Ipak, u znak pažnje, obezbedila je prenosni uredjaj postavljen pored. Uredjaj je izgledao solidno, a bio je i privezan za masivan stub tako da ga je bilo nemoguće pomeriti.

Naravno niko nije ni probao da koristi savršeno ispravan bankomat. Posle pročitane poruke svi su se okretali “mobilnom bankomatu”. Unutrašnjost ovog uredjaja se sastojala od jeftinog kućnog računara koji je bio programiran da simulira rad bankomata do trenutka unosa PIN-a ubačene kartice. Po unosu PIN-a jednostavno bi ga memorisao, sačekao par sekundi, a onda prijavio grešku. Sve to uz zadržanu karticu i poruku korisniku da se u ponedeljak obrati banci.

Prevara je postala očigledna tek u ponedeljak oko podneva. Istraga je utvrdila da su počinioci u nedelju uveče ubacili “bankomat” pun kartica u neobeleženi kombi i odvezli u nepoznatom pravcu. Imajući kartice i PIN-ove nije im bilo teško da u toku noći isprazne račune podizanjem novca na pravim bankomatima širom grada.

U osnovi, današnje prevare se koriste sličnim metodama.

Koliko su kartice i bankomati sigurni ?

Kao sresdtvo plaćanja, kartice postoje već sedamdeset, a moderni bankomati više od pedeset godina. Bez obzira da li se radi o karticama sa čipom, magnetnom trakom ili beskontaktnim karticama ove tehnologije su odavno preležale svoje dečije bolesti i mogu se smatrati izuzetno sigurnim. Ono što ih čini sigurnijim od nošenja gotovine je da se u slučaju kradje ne mogu iskoristiti ako kradljivac ne zna PIN. Sa druge strane, ako držite PIN uz karticu posledica može da bude gubitak mnogo veće sume od par hiljada dinara iz novčanika. Ako se radi o kreditnoj kartici obratite pažnju da novac sa nje može biti povučen čak i ako ga nemate na računu.

Od krucijalne je važnosti da se prilikom korišćenja kartice pridržavate najosnovnijih sigurnosnih pravila.

U slučaju da izgubite ili Vam ukradu karticu odmah obavestite banku odnosto izdavaoca kartice. Takodje, ako Vam bankomat zadrži karticu ili primetite neuobičajen uredjaj na dalu gde se ubacuje kartica uradite isto. Većina banaka obezbedjuje telefonski servis koji radi 24 časa dnevno. Putem ovog servisa možete prijaviti probleme, dobiti savet i tražiti da plaćanje Vašom karticom bude onemogućeno.

Kako biti sigurniji ?

Sama činjenica da ste svesni posledica koje mogu nastupiti i vodite računa smanjuje verovatnoću prevare za najmanje 90%.

Stari programerski vic tvrdi kako je najgori virus u sistemu sekretarica sa administratorskim pravima koja na Internetu pokušava da nadje recept za rozen tortu. Prevedeno, za prevaru se najčešće koristi naivnost i nesvesnost korisnika o posledicama.

 • ne cuvajte PIN zajedno sa karticom
 • ne pristajte da Vam nepoznate osobe asistiraju pri korisćenju bankomata
 • postavite razuman dnevni limit za dizanje gotovine na bankomatu
 • koristite bankomat diskretno
 • obratite pažnju da ne zaboravite karticu u bankomatu
 • ukljucite instant SMS obavestenja o korišćenju kartice i skidanju novca
 • ne koristite karticu ako Vam je išta sumnjivo ili neuobičajeno
 • ne koristite karticu koja ima pristup svim sredstvima na računu za plaćanja na sumnjivim mestima
 • prilikom plaćanja na prodajnom mestu ne ispuštajte karticu iz vida
 • uvek uzmite slip sa podacima o transakciji i sačuvajte ga bar dok promena ne bude proknjižena na računu
 • za plaćanje na Internetu otvorite posebnu karticu na koju ćete prebaciti samo potrebna sredstva

Takodje, preporučujemo da pogledate ovaj pdf Udruženja banaka Srbije -> Prevencija prevara

Ako ste u dilemi sta da radite u konkretnom slučaju – pošaljite mail našoj službi tehničke podrške ili nas kontaktirajte preko forme za kontakt. Biće nam drago da pomognemo.

Informacije o novim virusima i aktuelnim pretnjama za sigurnost korisnika računara objavljujemo čim ih primetimo na našoj stranici na facebook-u:

https://www.facebook.com/ProgramiZaKinjigovodstvo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *