Paušalac – prednosti i mane

Pri registraciji preduzetničke radnje preduzetnici, u zavisnosti od izabrane šifre delatnosti, mogu da izaberu i načun obračuna poreskih obaveza – paušalni oblik oporezivanja ili „kniigaš“.

Za paušalno oporezivanje može da se prijavi preduzetnik koji nema promet u toku godine veći od 6 miliona dinara, te se smatra da bi mu vođenje knjigovodstva predstavljalo problem u poslovanju. Takodje, od izabrane šifre delatnosti zavisi da li uopšte postoji mogućnost da se preduzetnička radnja oporezuje paušalno ili mora da vodi knjige.

Ovo je način oporezivanja koji zahteva najmanje angažovanja od strane poreskog obveznika i u zadnje dve godine je značajno uprošćen. Zbog relativno niskih i fiksnih troškova kao i jednostavnosti poslovanja dobar je izbor za novoosnavane preduzetničke radnje („Start-up“).

Koje su prednosti paušalnog oblika plaćanja poreza?

Paušalac po registraciji dobija rešenje od strane Poreske uprave o paušalnom mesečnom iznosu obaveze za porez na prihod i poreze i doprinose koji je isti cele godine i obavezan je svakog meseca da uplati obračunatu akontaciju ovih dažbina, bez obzira na ostvareni prihod. Poreska uprava svake godine dostavlja novo rešenje za sledeću godinu.

Novo rešenje se svake godine automatski dostavlja u elektronsko poresko sanduče obveznika na portalu Poreske uprave ePorezi početkom januara. Pošto se rešenje smatra dostavljenim u trenutku kada se dostavi u sanduče, od ove godine je obezbedjen i servis koji korisnika automatski obaveštava o prispeću dokumenta u eSanduče mail-om i ili SMS-om. Za pristup sajtu ePorezi, a i drugim elektronskim servisima, neophodno je da posedujete sertifikat za el.potpis.

Nema obavezu vođenja bilo kakvih knjiga sem knjige KPO (knjiga paušalno oporezovanog obveznika) u koju se jednostavno samo upisuje svaki izdat račun kupcima. Zahvaljujući ovome, nije neophodno angažovanje knjigovođe čime se štedi značajna suma na mesečnom nivou.

Podizanje novca sa računa je jednostavno i ne zaheva nikakvo pravdanje računima za troškove. Na kraju godine se ne podnosi ni poreski bilans ni završni račun.

Program za računovodstvo BandD for Professionals u svojoj verziji BrandD za privredu u potpunosti prilagođen radu kako preduzeća tako i preduzetničkih radnji i paušalaca.

Preduzetnici koji su se odlučili na paušalno oprezivanje mogu da u modulu RobProXP naprave veoma brzo jednostavne i profesionalne fakture/račune i profakture/predračune na srpskom, engleskom ili nemačkom jeziku. Takođe mogu da vode promet i kartice dugovanja svojih klijenata, troškove i još mnogo drugih pogodnosti koje će im znatno olakšati poslovanje.

Koji su nedostatci  paušalnog oblika plaćanja poreza?

Osnovni nedostatak je što za ovaj oblik plaćanja poreza mogu da se registruju samo tačno određene, uglavnom uslužne delatnosti. Spisak delatnosti koje se mogu paušalno oporezovati, kao i dodatne unformacije za paušalce možete naći na adresi: https://www.purs.gov.rs/biro-za-informisanje/novosti/6077/pausalci.html. Ako neka delatnost ne postoji na ovom spisku to znači da za nju ne postoji mogućnost paušalnog oporezivanja.

Drugi nedostatak je ograničenje po kome je moguće paušalno oporezivanje samo ako je ukupni promet u toku godine do 6 miliona dinara. Treba obratiti pažnju da se pod pojmom godina ne računa kalendarska godina već proteklo vreme od godinu dana između bilo koja dva datuma. Na primer, to znači da ako ste u toku dve godine imali samo dva računa, jedan u decembru na četiri miliona i drugi u februaru sledeče godine na 4.200.000 din gubite pravo na paušalno oporezivanje.

Poreska uprava je obezbedila kalkulator za obračunavanje visine procenjenog paušala za odabranu šifru delatnosti kako bi budući paušalci mogli da steknu uvid u visinu procenjenog mesečnog zaduženja u sledećih tri godine. Na osnovu iskustva, računajte da će svake naredne godine paušalna obaveza za tu godinu biti uvećana u odnosu na prethodnu za 10%.

Poreska uprava je obezbedila i Vodič za unapredjeni paušalni sistem oporezivanja (pdf dokument) koji kratko i jasno objašnjava osnove ovog sistema oporezivanja.

Da bi ste pravovremeno bili obavešteni o bitnim novostima vezanim za poslovanje koje objavljujemo na našem blogu, lajkujte našu stranicu na Facebook-u: https://www.facebook.com/ProgramiZaKinjigovodstvo

Pročitajte još: Razlike između DOO preduzeća i preduzetničke radnje – ukratko

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *