Fiskalizacija 2022. godine – najnovije vesti

Nova fiskalizacija zvanično počinje da se primenjuje od 1.1.2022. godine. Kakvo je trenutno stanje (polovina novembra 2021. godine), šta je činiti ovog trenutka i šta može da se očekuje u sledećim danima ?

Sa strane poreske uprave, sistem je postavljen, te se može isprobavati. Ovo trenutno koriste programeri i proizvođači elektronskih fiskalnih uređaja u test fazi. Ministarstvo finansija je navelo 30.04.2022. godine kao krajnji rok za uvodjenje pojedinačnih sistema kod obveznika nove fiskalizacije.

Sam model nove fiskalizacije je značajno različit od starog sistema. Novi fiskalni uređaj ne mora da podrazumeva fizičku kasu ili štampač sa lokalnom fiskalnom memorijom. Menja se mnogo toga i obim posla koji treba uraditi je zaista veliki. Potrebno je izvršiti i fizičko postavljanje, podešavanje i puštanje u rad. Gde smo povodom ovog velikog posla sredinom novembra 2021. godine ? Gde mogu da vidim nove uređaje ? Koliko će sve to da košta ?

Zakon stupa na snagu 1.1.2022. Šta da radim da ne zakasnim ?

Obveznike fiskalizacije u sledećem periodu čeka par koraka:

  • prijava za pomoć (nije obavezno) – rok do 31.januara 2022. godine;
  • prijava prostora u kome/kojima se obavlja promet koji potpada pod obavezu fiskalizacije –bez ograničenog roka, ali mora da bude pre postavljanja novog fiskalnog uređaja;
  • kupovina uredjaja i potrebne opreme;
  • postavljanje, podešavanje, obuka i testiranje – krajnji rok 30.04.2022. godine.

Osnovni opis funkcionisanja, kao i informacije ko po novom mora da ima fiskalni uredjaj, kao i zakonskim rokovima možete naći u našem prethodnom tekstu Šta donosi nova fiskalizacija 2022. godine? | ABIT 034

Prijava poslovnog prostora

Kao prvi korak potrebno je prijaviti poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja. Ovo je moguće uraditi na portalu ePorezi podnošenjem prijave PGJO. Prijava prostora je počela od 1.10.2021. godine. Prijava prostora nije vremenski ograničena.

Finansijska podrška

5. oktobra 2021. godine objavljena je Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se utvrđuje fiskalizacija.

Ova uredba predviđa jednokratnu subvenciju od 100 evra po objektu i 100 evra po uredjaju. Na primer, ako ste 1.9.2021. godine imali jedan objekat sa dve fiskalne kase, subvencija iznosi 300 eur.

Obveznici fiskalizacije takodje mogu dati izjavu o zainteresovanosti za finansijsku podršku. Ova izjava se može predati od 15.10.2021. go 31.01.2022. godine. Treba obratiti pažnju da se jednom popunjena i predata izjava ne može dopunjavati ili menjati.

Odabir rešenja – elektronskog fiskalnog uređaja (EFU)

Ono što treba imati u vidu je da je opis EFU (elektronskog fisnalnog uredjaja) koji je dalo Ministarstvo finansija okviran. On je mnogo fleksibilniji od starog modela i omogućava veću slobodu u projektovanju i izradi ovih sistema. Novi uređaj se sastoji od više komponenti (ESIR, L-FPR i BE). EFU može biti izveden u obliku sličnom današnjim fiskalnim kasama sa ugradjenim printerom, ali može biti i u obliku jedinstvenog ili kombinacije više računarskih programa, kombinacije softverskih i hardverskih rešenja…

Svaka od komponenti mora zadovoljavati propisane zahteve i biti sertifikovana od strane PU. Predviđeno je da se komponente različitih proizvođača mogu kombinovati. Samim tim i raznovrsnost konkretnih rešenja je veća. Takođe, svako registrovan u APR-u, ako ima dovoljno naprednog tehničkog znanja, može se prijaviti i pristupiti izradi i postupku sertifikacije sopstvenog rešenja.

Gde mogu da vidim nove fiskalne uredjaje ?

Trenutno nigde. Da bi se uredjaj mogao staviti u promet i ponuditi na tržištu, mora dobiti sertifikat od strane Poreske uprave. Ono što se trenutno može naći na Internetu su reklame za buduće uredjaje koje proizvođači očekuju da budu odobreni u narednom periodu.

Veliki broj proizvodjača radi na proizvodnji sistema koji zadovoljavaju propisane zahteve. Ovi uređaji (EFU) se mogu očekivati u sledećim danima na tržištu.

Preporučujemo da se prijavite na sajtove Poreske uprave ePorezi i pratite zvaničan sajt Ministarstva finansija u vezi nove fiskalizacije.

Takođe je preporuka da još malo sačekate sa nabavkom konkretnog rešenja. Ponuda uređaja i softverskih rešenja u dolazećim danima će sasvim sigurno biti značajno veća i raznovrsnija.

Koliko će koštati novi fiskalni uredjaji ?

Ako se zna da trenutno ne postoji ni jedan kompletan sertifikovani uredjaj na tržistu, jasno je da se ni cena ne može tačno dati. Takođe, cena će zavisiti od primenjenog rešenja i broja instaliranih ESIR i L-FPR komponenti. Ipak, prema prvim najavama proizvođača sigurno će biti omogućeno plaćanje na mesečnom nivou,a sume ne bi trebalo bitno da opterete svakodnevno poslovanje. U danima koji dolaze će se i ova ponuda iskristalisati.

Pretpostavka je da će većina

ABIT 034 je proizvodjač računarskog poslovnog programa BandD for Professionals BRAND™ koji pokriva sve potrebe poslovanja svih vrsta i veličina preduzeća i preduzetnika. Program koriste sve delatnosti – prodajne (veleprodaja, maloprodaja, komisiona prodaja…), proizvodne ili uslužne. Namenjen je i za upotrebu na mestu prodaje (POS) za direktnu prodaju artikala/usluga preko fiskalnih uredjaja (fiskalnih kasa i štampača) ili rad u restoranskom modu u slučaju restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Da bi ste pravovremeno bili obavešteni o bitnim novostima vezanim za poslovanje koje objavljujemo na našem blogu, lajkujte našu stranicu na Facebook-u: https://www.facebook.com/ProgramiZaKinjigovodstvo

Pročitajte još: Kako se registrovati kao preduzetnik – postupak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *