VAŽNO – ne otvarajte ovaj mail

U pitanju je trenutno aktuelan pokušaj prevare širenjem zlonamernog softvera uz pomoć korisnika. Poruka izgleda kao da je poslata od kredibilnog izvora informacija i korisnik se navodi da otvori dodatak (fajl u attachment) ili klikne na link unutar poruke koji sadrži zlonamerni softver.

Ako primite e-mail čije telo poruke možete videti na donjoj slici preporučujemo da isti odmah, bez otvaranja priloga ili kliktanja na linkove unutar poruke odmah trajno obrišete.

Ovaj mail koji koristi poruku o navodnom nepostojećem deviznom prilivu na vaš račun za širenje računarskog virusa. Trenutno je aktuelan i funkcioniše uglavnom na Windows 10 i Windows server operativnim sistemima koji su podešeni da automatski otvaraju iso fajlove klikom miša, ali može ugroziti i druge sisteme. Većina antivirusnih programa ga automatski prepoznaje i smešta u karantin.

Od krucijalne je važnosti za bezbednost vašeg računara (i računarske mreže ako je računar na nju povezan) da ne otvarate priloge (attachment-e) pridružene uz email sumnjive sadržine, primljene od nepoznatih pošiljalaca ili pošiljalaca koji nemaju razloga da vam pišu.

Ovo se naročito odnosi na priloge koji imaju ekstenzije na kraju fajla .bat, .exe, .iso, .com, .zip, .arj, .rar itd, to jest fajlove koji u trenutku klika mogu pokrenuti program koji se izvršava na vašem računaru.

Takodje, ako ste sumnjivi email nenajavljeno dobili od poznatog pošiljaoca, uvek je bolje u direktnom kontaktu proveriti sa njim da li Vam ga je on zaista poslao ili, ako to nije moguće konsultovati stručno lice pre otvaranja nego rizikovati gubitak podataka.

Ako ste u dilemi sta da radite u konkretnom slučaju – pošaljite mail našoj službi tehničke podrške ili nas kontaktirajte preko forme za kontakt. Biće nam drago da pomognemo.

Informacije o novim virusima i aktuelnim pretnjama za sigurnost korisnika računara objavljujemo čim ih primetimo na našoj stranici na facebook-u:

https://www.facebook.com/ProgramiZaKinjigovodstvo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *